Încălzire prin pardoseală

Incalzirea in pardoseala, considerata de multi o inovatie in domeniul incalzirii, dateaza de fapt cu 2000 de ani in urma de pe teritoriul Chinei ,iar din antichitate, sistemul a fost folosit de romani implicand combustibil solid (lemn) si canale de aer pe sub pardoseala..
La inceputul anilor 1900 un englez ,Baker, breveteaza incalzirea prin panou ( "panel heating") si se fac primele instalatii de incalzire prin pardoseala.
Datorita unor greseli de proiectare si de instalare nu sa bucurat de succes.


Abia din anul 1970 dupa ce s-a stabilit unele norme energetice stricte a inceput sa se foloseasca incalzirea prin pardoseala ca si o incalzire moderna cu un consum de energie redusa pentru biserici,institutii publice, sali de sport,iar odata cu dezvoltarea constructiilor private au aparut tot mai multe solicitari pentru case familiale, vile, case de vacanta, sedii de firme, hale industriale, statii de carburanti, showroomuri auto etc.,combinand ,unde este necesar, cu incalzirea prin pereti si tavan.
Spre deosebire de instalatiile clasice de incalzire prin convectie, sistemul de incalzire HOT&COLD prin pardoseala (sistem de incalzire prin radiatie )se impune prin contributia lui la marirea confortului si a randamentului termic incalzind uniform incaperile.


Tevile din polietilena cu bariera de oxigen, din care este realizata instalatia – au o rezistenta ridicata si stabilitate mare la imbatranire. Alte avantaje ale acestui material sunt:
• flexibilitate ridicata;
• instalare simpla si sigura;
• bariera de oxigen ajuta la protejarea centralei micsorand in instalatie cantitatea de oxigen coroziv.
Sistemul HOT&COLD propune impartierea suprafetei de incalzire in mai multe zone, fiecare din acestea cedand un flux de caldura in functie de temperatura dorita. In zona suprafetelor vitrate bariera termica reduce considerabil variatia de temperatura.

Cateva caracteristici ale componentelor acestui sistem sunt:
• Suprafata radianta este pardoseala in care se amplaseaza tevile de polietilena reticulata cu bariera de oxigen cu un pas de 15 cm si max.120 m lungimea unui circuit, care o încalzesc. Sub pardoseala se executa o izolatie termica foarte buna cu polistiren expandat de inalta densitate (3 – 5 cm). Se poate folosi placa polistirol Kilma -Form cu circuit de racire contra condensului si cu nervuri pentru fixarea tubului de polietilena .Peste suprafata izolanta, pe care s-a pozitionat teava, se toarna (de catre constructor) o sapa de 5 cm in care se amesteca aditivul de sapa.
• Sistemul de alimentare si control cuprinde distribuitori, senzori, robineti cu trei cai, schimbatoare de caldura, pompe si alte elemete necesare mentinerii unei temperaturi prescrise in spatiul incalzit.
• Ca sursa de caldura poate fi un cazan pe combustibil lichid, gazos(ex.cazane cu condenzatie), solid(ex. peleti ) ,pompa de caldura sau panouri solare. Temperatura agentului termic din instalatie este intre 29 si 45°C.

Designul serpentinelor (forma "melc") de teava rezulta din proiectare si tine seama de necesarul termic al incaperilor dar si de suprafetele vitrate.